Als fervent activist voor gelijkheid, diversiteit, inclusiviteit had Lewis Hamilton het er moeilijk mee om in Saoedi Arabië te racen. Vorig jaar zei hij tegenover de pers in Jeddah dat hij zich niet op zijn gemak voelde in het door een bruut regime geregeerde land. Ook riep hij de Formule 1 op om meer te doen om de situatie in dergelijke landen aan het licht te brengen en te helpen veranderen.
Vorige week werd hij opnieuw gevraagd naar zijn mening rond de controversiële race. Die bleek niet veranderd te zijn:
"Ik weet niet echt wat ik moet zeggen. Mijn standpunt is nog steeds hetzelfde als toen ik hier vorig jaar sprak".
De Prins van Sport
Het circuit van Jeddah werd tijdens het raceweekend opgeschrikt door een raketaanval op een nabijgelegen Aramco faciliteit. Tijdens een crisisberaad over de situatie rond de Grand Prix zag de minister van sport van Saoedi Arabië, His Royal Highness Prince Abdulaziz Bin Turki Al-Faisal, zijn kans schoon om Hamilton aan te spreken en uit te nodigen voor een intieme discussie.
De prins wil de problemen die Hamilton met zijn land heeft leren begrijpen en uiteraard meteen weerleggen:
"Ik zag de opmerkingen die Lewis gemaakt had en dat hij problemen had met sommige dingen in Saoedi Arabië. Ik zei openlijk tegen hem dat hij met me kan praten. Laten we gaan zitten, bespreken wat je problemen zijn en begrijpen waar we zijn, want veel van deze dingen, je leest veel over Saoedi Arabië maar je ziet de details niet."
Openheid en eerlijkheid
Prins Abdulaziz Bin Turki Al-Faisal snapt de hevige kritiek op Saoedi Arabië en het regime niet zo goed. Het land wil via grote evenementen zoals de Dakar Rally en de Grand Prix juist meer openheid en eerlijkheid creëren richting de internationale gemeenschap, een factor die zal helpen bij sociale veranderingen. Prins Abdulaziz vindt het daarom belangrijk dat hij en Sir Lewis het gesprek aangaan:
"We hadden kunnen zeggen dat we geen koppijn willen, laat de internationale gemeenschap ons maar veroordelen zoveel als ze willen. Laat ons controverses hebben, maar niet ingrijpen. Maar dat deden we niet. We zijn hier voor een open discussie met de FIA en de F1. We zouden samen moeten zitten en de situatie moeten begrijpen."
"Daarom sprak ik openlijk met de coureurs, en rechtstreeks met Lewis. Ik zei dat hij meer dan welkom was om het met mij te bespreken want hij zei dat hij niemand kon vinden om dat mee te doen. Dus ik ben klaar om met hem te zitten. Ik denk dat veel van deze problemen ontstaan omdat er geen communicatie is en geen begrip van wat er gebeurt."
Seb's voorbeeld
Volgens Prins Abulaziz zal Hamilton niet de eerste prominente coureur zijn waarmee hij een persoonlijk gesprek gehad heeft. Vorig jaar ging hij nog in conclaaf met Sebastian Vettel nadat de Duitser een aantal kritische uitspraken deed en een kartsessie organiseerde voor lokale vrouwen:
"Ik heb met Seb gesproken vorig jaar, en ik vertelde hem 'Luister, dank je dat je dat gedaan hebt. Als je meer wil begrijpen, praat dan niet met ons, praat met de mensen. En dat is zeker de boodschap die we aan iedereen meegeven. Ik zeg niet dat we perfect zijn. Ik zeg niet dat we de beste zijn ter wereld. We hebben onze problemen. Maar we zijn ze aan het oplossen en we maken vooruitgang op het tempo waarmee we dat kunnen."
- Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Dakar Rally